AJANKOHTAISTA

Bravo!-festivaalin ohjelmisto on julkaistu ja liput ovat saatavilla!

Hyppää vuoristoratareissulle, kuuntele hiekanjyviä tai astu osaksi maalausta… Aisteja kutkuttelevia, huiman taidokkaita ja ihanan yllättäviä esityksiä kaiken ikäisille!

Bravo! esittävän taiteen festivaali lapsille ja nuorille valloittaa pääkaupunkiseudun kulttuurikeskukset ja muun kaupunkitilan 15.-24.3.2024 korkealaatuisilla, kansainvälisillä esityksillään lapsille, nuorille ja perheille.

Festivaalin ohjelmisto tarjoaa esittävän taiteen helmiä mm. Belgiasta, Ruotsista, Brasiliasta ja Norjasta. Koettavaa löytyy eri-ikäisille katsojille aina vauvoista teini-ikäisiin. Tanssia, sirkusta, työpajoja, osallistavia esityksiä, aistiteatteria ja paljon muuta!

Bravo!-festivaali järjestetään nyt 12. kerran yhteistyössä lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen järjestön Suomen Assitejn sekä pääkaupunkiseudun kuntien kanssa.

Huom! Assitejn jäsen! Ilmoitathan halutessasi pääkaupunkiseudulla 15.-24.3. tapahtuvan esityksesi mukaan Bravo!-festivaalin OFF-ohjelmistoon info@assitej.fi

Lue lisää festivaalista: www.bravofestivaali.fi
Katso myös ammattilaisille suunnatut tapahtumat: www.bravofestivaali.fi/ammattilaisille


Haku pitchaus- ja verkostoitumismatkalle bibu-festivaalille Helsingborgiin on päättynyt, kiitos hakijoille!

Suomen Assitejn jäsenille suunnatulla haulla etsittiin esiintyviä taiteilijoita ja ryhmiä Pohjoismaiden ja Baltian alueelta esittelemään teoksiaan pitching-tapahtumaan, joka järjestetään bibu-festivaalilla Helsingborgissa. Bibu on Ruotsin merkittävin nuorelle yleisölle suunnatun esittävän taiteen kohtaamispaikka, joka järjestetään 15.-18.5.2024.  

Pitchaustilaisuudessa pääset esittelemään projektiasi kansainvälisille kuraattoreille ja mahdollisille yhteistyökumppaneille. Pitchaustilaisuuksia järjestetään kaksi, joista toinen on "pitching event" eli viiden minuutin teosesittely haluamallasi tavalla (power point / video / muu esittely) ja toinen "speed pitch", jossa tyyli on keskustelevampi, mutta voit myös näyttää kuvia ja videota omalta laitteeltasi.

Valituille hakijoille ilmoitetaan tammi-helmikuun aikana.

Lue lisää englanninkielisestä hakuilmoituksesta: www.assitej.no/nordic-baltic-assitej-network

Jos Sinulla on kysyttävää hausta, voit olla yhteydessä myös Suomen Assitejhin, info@assitej.fiSuomen Assitejn syyskokous pidettiin Nukketeatteri Sampossa - puheenjohtajaksi Iivo Baric ja hallituksen uudeksi jäseneksi Juulia Björn Lilla Villanista

Suomen Assitejn syyskokous järjestettiin 4.12.2023 hybridisti Nukketeatteri Sampossa ja Zoomissa. Vuoden 2024 toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksymisen lisäksi valittiin yhdistyksen hallitukselle puheenjohtaja sekä kolme hallituksen jäsentä.

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Iivo Baric Nukketeatteri Samposta. Hallitukseen valittiin jatkokaudelle nyt erovuorossa olleet skenografi Heini Granberg sekä pitkän linjan assitejlainen Elina Terho. Uutena jäsenenä hallituksessa aloittaa Juulia Björn lastenkulttuurikeskus Lilla Villanista. Timanttinen lastenkulttuurialan ammattilainen Juulia tuo Assitejlle lisävahvistusta erityisesti myös ruotsinkieliseen toimintaan.

Hallituksessa jatkavat edelleen Antti Kemppainen, Nina Rinkinen ja Riikka Siirala.


Bravo! POP-UP -tapahtuma lokakuussa kulttuurikeskus Stoassa onnistui yli odotusten! POP-UP-tapahtumassa nähtiin kaksi valloittavaa esitystä skotlantilaiselta tanssiryhmältä.

Seuraava Bravo!-festivaali järjestetään 15.-24.3.2024, ohjelmisto julkaistaan 10.1.2024.

Bravo POP-UP -tapahtuman ohjelma Stoassa:

Barrowland Ballet: Tiger Tale
Pe 27.10.2023 klo 10 (koululaisnäytös, loppuunvarattu)
La 28.10.2023 klo 15
Stoa, Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki (Itäkeskus)
Ikäsuositus 6+

Suomen Assitej ja kulttuurikeskus Stoa järjestivät yhdessä Bravo! POP-UP -tapahtuman Stoassa lokakuun lopussa. Tapahtumassa nähtiin skotlantilaisen tanssiryhmän valloittava esitys Tiger Tale.

Jokin villi vaanii ulkopuolella. Sen voi kuulla makuuhuoneen seinien läpi, mutta äiti ja isä ovat jumittuneet arkisiin rutiineihinsa. Kunnes yhtenä päivänä kesyttömyys pääsee valloilleen ja kaikki muuttuu...


Barrowland Ballet: Playful Tiger

Pe 27.10.2023 klo 13 (loppuunvarattu)
La 28.10.2023 klo 12
Stoa, Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki (Itäkeskus)
Kohdeyleisö: 7v.+ autismikirjon lapset, erityisesti muulla tavoin kuin sanoin kommunikoivat
Esityksen kesto: 45min.
Kieli: Sanaton
Liput 6 e / hlö.
Lisätiedot ja ohjeet lippuvaraukseen: puh. 044 0866 355, info@assitej.fi


Playful Tiger on suunnattu yli 7-vuotiaille autismikirjon lapsille, erityisesti muulla tavoin kuin sanoin kommunikoiville lapsille. Esityksen leikillisyys luo tiloja yleisön ja esiintyjien keskinäiselle vuorovaikutukselle.

Playful Tiger on yhteistyössä Ellie Griffiths Projectsin kanssa toteutettu teos, joka on suorassa vuorovaikutuksessa yleisön kanssa huomioiden aistiherkkyyden.

Esitystä katsomaan otetaan maksimissaan 8 lasta heidän perheidensä ja avustajiensa kanssa. Esitystilan läheisyydessä on rauhallinen ja rento tila, johon voi milloin vain vetäytyä, myös tarvittaessa kesken esityksen.
Konsepti: Natasha Gilmore & Robert Alan Evans

Koreografia: Natasha Gilmore
Toteutettu yhteistyössä Ellie Griffithsin kanssa
Esiintyjät: Charlotte Mclean, Jo Pirrie, Vince Virr
Sävellys: Kim Moore
Lavastus ja valosuunnittelu: Fred Pommerehn
Puvustus: Christine Dove
Playful Tiger pohjaa Natasha Gilmoren ja Robert Alan Evansin teokseen Tiger Tale.

Suomen Assitej ja Taideyliopisto tarjoavat yhteistyössä kurssin lastenteatterista kiinnostuneille syksyllä 2023 

Ilmoittautuminen kurssille on päättynyt. Lapsi esittävän taiteen katsojana ja kokijana -kurssi  järjestetään 14.9.–30.11.2023. Vastuuopettaja on pitkän linjan lastenkulttuurin ammattilainen Pisko Aunola. Lisätietoa kurssista Taideyliopiston blogissa. 


Lasten- ja nuortenteatteripalkinto myönnettiin vuonna 2023 valtakunnalliselle Nuori näyttämö -konseptille

Suomen Assitej ry:n ja Suomen Teatterit ry:n myöntämän Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon saa vuonna 2023 Valtakunnallinen Nuori Näyttämö -konsepti. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi ansioituneelle lasten ja nuorten esittävän taiteen teolle, taholle tai toimijalle. Vuoden 2023 voittajan valitsi kirjailija ja esitysdramaturgi Siri Kolu. 

 

Siri Kolun perustelut: 

”Kolme hyvin tasokasta finalistia teki voittajan etsimisen erinomaisen vaikeaksi: valittavana oli kaksi esitystä täynnä teatterin lumoa, esityksen metamorfoottista riemua ja lastenteatterin syvää voimaa. Vuoden lasten- ja nuortenteatteritekopalkinnon voittaja 2023 on kuitenkin kolmas finalisti, Valtakunnallinen Nuori näyttämö -konsepti.

 

Valtakunnallinen Nuori näyttämö -konsepti tarjoaa rakenteen, jossa ammattilaistalot avaavat ovensa nuorille harrastajille. Nuori näyttämö on alusta, joka tukee kotimaista uutta näytelmää, sen tilaustekstejä nuoret saavat harjoitella ohjelmakauden aikana. Valtakunnallinen Nuori näyttämö -konsepti tarjoaa näyn teatterista tulevaisuuden ammattina ja mahdollisen tilana.

 

Koronasta toipuvan esittävän taiteen kentällä Nuoren näyttämön kaltainen rakenne ei voisi olla tärkeämpi. Erityisen suuressa pinteessä ovat yhä näytelmäkirjailijat: koronasulkujen takia esityksiä siirrettiin, osa peruutettiin kokonaan. Tilattujen tekstien määrä romahti. Teatteri tarvitsee uusia teatteritekstejään pysyäkseen elävänä, se tarvitsee nuorta näkyä ja ääntä. Lapset ja nuoret ansaitsevat toteutettavakseen tekstejä, jotka puhuvat tästä ajasta.

 

Valtakunnallisen Nuoren näyttämön rakenne on vahva tulevaisuusteko: se haastaa ammattilaiskentän kohtaamaan nuoret tulevaisuuden tekijänsä, antaa nuorille tekemisen työkaluja ja tarjoaa yhteisöllisen kohtaamisen areenan. 

Lämmin onnitteluni voittajalle.”

 

Monivuotisen teatterihankkeen pääjärjestäjä on Työväen Näyttämöiden Liitto. Pysyviä yhteistyöteattereita ovat Suomen Kansallisteatteri ja Helsingin Kaupunginteatteri. Hanke yhdistää nuoret harrastajat, ammattikirjailijat ja ammattiteatterit tiiviiseen yhteistyöhön. Lisää hankkeesta: tnl.fi/nuorinayttamo

 

Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon muita finalisteja olivat KOM-teatterin musikaali ReeaRuu ja Company Portmanteaun monitaiteinen esitys Piste, piste, piste. Palkinto on tunnustuspalkinto, joka jaetaan kahden vuoden välein. Suomen Teatterit ry jakoi palkinnon ensimmäisen kerran vuonna 2008. Vuodesta 2015 palkinto on jaettu yhteistyössä kansainvälisen lasten- ja nuortenteatterijärjestö Suomen Assitej ry:n kanssa. Lasten- ja nuortenteatteripalkinto jaetaan muiden esittävän taiteen alan palkintojen kanssa Helsingissä, Q-teatterissa pidettävässä Thalia-juhlassa maanantaina 27.3.2023.

Kuvassa Nuoria Näyttämö -hankkeen nuoria. Kuvaaja: Inke Rosilo

Teatterikoulu ILMI Ö.:n oppilaiden terveiset kansainvälisenä lastenteatteripäivänä (klikkaa alla olevia painikkeita nähdäksesi videot):

Kansainvälinen lastenteatteripäivä 20.3.

Vuoden 2023 lastenteatteripäivänä kansainvälinen Assitej julkaisi lastenteatteripäivänjulistuksen, jonka on kirjoittanut järjestön presidentti, pitkän linjan lasten ja nuorten esittävän taiteen ammattilainen, Sue Giles. Julistuksessaan Sue Giles painottaa, kuinka jokaiselle lapsella tulisi olla ilmaisun vapaus ja oikeus esittäviin taiteisiin. Tarjoamalla niin aineettomia kuin konkreettisia tiloja ja mahdollisuuksia lapsille ja nuorille kuvitella toisin sekä kuuntelemalla ja kunnioittamalla heitä, lapsistamme ja nuoristamme kasvaa itsevarmoja, yhteistyökykyisiä ja kekseliäitä.
Viedään siis tänään ja muinakin päivinä lapset ja nuoret teatteriin!

Lue koko lastenteatteripäivänjulistus alta  ja viestit ukrainalaisilta ja iranilaisilta lapsilta siitä, miksi teatteri on tärkeää. 
http://www.assitej-international.org/…/world-day-of…/


2023 World Day Message from Sue Giles
President: ASSITEJ

Take a child to the theatre OR take the theatre to the child!

On March 20th 2023, we recognise the artists in theatre and performance for young audiences as essential workers; making a difference to the lives of children wherever they are and with a deep and specialised knowledge of their audiences. Theatre and performance for young audiences is distinct in its approach; valuing children and young people as discerning audiences, participants and contributors to culture, with the right to experience the arts and to have freedom of expression. Giving space, place and respect to the imaginations of young people gives them foundations on which to build resilience and confidence.

One of the primary aims of ASSITEJ International is to unify practitioners all over the world and to strengthen the possibilities for young audiences everywhere to experience what theatre and performance offers – the expression of emotion, the illustration of the intangible, the interpretation of a complex world. To do this we need to be open to all the diversity of art-making that our global network offers and to celebrate the innovation that comes from limitations, challenges and specific contexts.

Sometimes we cannot take children to the theatre buildings. Sometimes there is no such place. Sometimes physical, economic, geographical or social barriers make it impossible. Yet every time our global community gathers to discuss or share, whether online or in person, we become more aware of the variety of ways artists and creatives make theatre and performance possible for young audiences in their contexts. How wonderful it is, to hear and see so many examples around the world of theatre and performance going to where children and young people are: to their schools, child cares and kindergartens, to the streets, to community spaces, to hospitals, to sports grounds, to prisons, to their houses, to public places, to their computers or phones or radios.  

Because of our global connection on line and at our gatherings, we have seen and heard extraordinary stories of struggle, courage and determination and acknowledge all the different forms our creative community uses to reach further, to meet the need and to create greater access.

Theatre and performance makes a difference; human to human contact, the spread of ideas, the sharing of hope, the explosion of joy. No matter whether in a theatre building or in a back alley, the creation of wonder or a shared moment or an intriguing ritual is something that can transform a day, or a life, even momentarily. It’s through theatre and performing arts that we recognize the common ground between us and the horizon becomes wider.

On this World Day of Theatre and Performance for Children and Young People I urge all of us working in this sector to seek out the young audiences that we don’t know and haven’t met yet. Access to theatre and performance is not always shared or possible and so it’s up to us, the specialists in our field, to make it possible, wherever and however we can. We are necessary, in all our contexts, in all our diverse practices, to bridge the gap between reality and imagination and allow possibility to flourish for all children and young people, everywhere.