AJANKOHTAISTA

Suomen Assitejn toimisto lomailee heinäkuussa. Hyvää kesää kaikille!

AVOIN HAKU:
Kansainvälinen vaihto-ohjelma Directors in TYA Hampurissa FUNDUS-teatterissa 22.-29.6.2025

Saksan ASSITEJ järjestää joka toinen vuosi kansainvälisen ohjaajaseminaarin eli vaihto-ohjelman nimeltä "Directors in TYA" (TYA = Theatre for Young Audiences). Ohjelmassa 25 lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen ohjaajaa eri puolilta maailmaa tapaavat, verkostoituvat, vaihtavat ajatuksia ja työskentelevät yhdessä. Ohjelma on ollut todella suosittu ja se on hieno mahdollisuus tavata toisia kentän tekijöitä ja oppia uutta.

Tällä kertaa ohjelman teemana on "Reassembling the world: Intergenerational and international alliances in TYA". Miten lapsille suunnattu esittävä taide voi yhdistää yleisöjä eri puolilta maailmaa?

Ohjelma järjestetään seuraavan kerran Hampurissa 22.-29.6.2025. Ohjelmasta voi lukea lisää täältä:

https://www.jungespublikum.de/en/events/11316/

Suomen Assitej voi nimetä yhden hakijan ohjelmaan. Mikäli olet kiinnostunut ohjelmasta, lähetä vapaamuotoinen sähköposti meille osoitteeseen info@assitej.fi viimeistään 25.8.2024. Kerro sähköpostissa lyhyesti itsestäsi sekä miksi olet kiinnostunut osallistumaan Directors in TYA -hankkeeseen. Huom! Haku on suunnattu pääasiassa freelancereille, mutta myös muut voivat hakea. Ohjelma toteutuu vain, mikäli riittävä rahoitus varmistuu.


Aiempia uutisia:

Kansainvälisen ASSITEJn maailmankongressi Havannassa, Kuubassa 24.5.-1.6.2024

Maailman suurin lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen ammattilaistapahtuma, kansainvälisen ASSITEJn maailmankongressi järjestettiin Kuubassa touko-kesäkuun vaihteessa. Lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen ammattilaiset ympäri maailmaa kokoontuivat kohtaamaan ja päättämään järjestön tulevaisuuden suuntaviivoista. Yli 1000 ammattilaista yli 70 maasta, yli 65 työpajaa ja seminaaria, 25 esitystä!

Lue lisää tapahtumasta: https://cuba2024.assitejonline.org/


Suomen Assitejn kevätpäivä ja sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 6.5.2024 Annantalolla

Assitejn kevätpäivää vietettiin maanantaina 6.5. Annantalolla Helsingissä.
Kevätpäivän ohjelmassa oli Suomen Assitej 50 vuotta -ideointityöpaja, jossa kartoitettiin ideoita ja toiveita vuonna 2025 koittavan Suomen Assitejn 50-vuotisjuhlan suunnitteluun. Sääntömääräisessä kevätkokouksessa hyväksyttiin vuoden 2023 vuosikertomus sekä tilinpäätös.

Kiitos kaikille päivään osallistuneille!

Mikäli Sinulla on ideoita Assitejn 50-vuotisjuhlavuoden viettoon tai mitä tahansa muita toiveita Assitejn toimintaan liittyen, olethan yhteydessä Assitejn toimistoon, info@assitej.fi.


Kansainvälinen lastenteatteripäivä 20.3.

Kansainvälistä lastenteatteripäivää vietetään vuosittain 20.3. Päivän tunnuslauseena on: vie lapsi teatteriin, jotta hän voi kuulla, nähdä, tuntea ja kuvitella!

Jokaiselle lapsella tulisi olla ilmaisun vapaus ja oikeus esittäviin taiteisiin. Tarjoamalla niin aineettomia kuin konkreettisia tiloja ja mahdollisuuksia lapsille ja nuorille kuvitella toisin sekä kuuntelemalla ja kunnioittamalla heitä, lapsistamme ja nuoristamme kasvaa itsevarmoja, yhteistyökykyisiä ja kekseliäitä. Viedään siis tänään ja muinakin päivinä lapset ja nuoret teatteriin!


Lue kansainvälisen ASSITEJn presidentin Sue Gilesin lastenteatteripäivän tervehdys
https://assitej-international.org/2024/02/10/world-day-of-theatre-and-performance-for-children-and-y...

Bravo!-festivaali valtasi pääkaupunkiseudun maaliskuussa

Bravo! esittävän taiteen festivaali lapsille ja nuorille valloitti pääkaupunkiseudun kulttuurikeskukset ja muun kaupunkitilan 15.-24.3.2024 korkealaatuisilla, kansainvälisillä esityksillään lapsille, nuorille ja perheille. Festivaalin ohjelmisto tarjosi esittävän taiteen helmiä mm. Belgiasta, Ruotsista, Brasiliasta ja Norjasta. Koettavaa löytyi eri-ikäisille katsojille aina vauvoista teini-ikäisiin: tanssia, sirkusta, työpajoja, osallistavia esityksiä, aistiteatteria ja paljon muuta. Esityspaikkoja oli perinteisten kulttuurikeskustilojen lisäksi mm. Kauppakeskus AINOA ja Uusi Lastensairaala. Lisäksi Assitejn jäsenryhmien esityksistä oli koottu monipuolinen ja runsas OFF-ohjelmisto. Festivaalilla järjestettiin myös ammattilaisohjelmaa ja verkostoitumistapaamisia.

Bravo!-festivaali järjestettiin nyt 12. kerran yhteistyössä lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen järjestön Suomen Assitejn sekä pääkaupunkiseudun kuntien kanssa. Seuraava Bravo!-festivaali maaliskuussa 2026.

Lue lisää festivaalista: www.bravofestivaali.fi

Haku pitchaus- ja verkostoitumismatkalle bibu-festivaalille Helsingborgiin on päättynyt, kiitos hakijoille!

Suomen Assitejn jäsenille suunnatulla haulla etsittiin esiintyviä taiteilijoita ja ryhmiä Pohjoismaiden ja Baltian alueelta esittelemään teoksiaan pitching-tapahtumaan, joka järjestetään bibu-festivaalilla Helsingborgissa. Bibu on Ruotsin merkittävin nuorelle yleisölle suunnatun esittävän taiteen kohtaamispaikka, joka järjestetään 15.-18.5.2024.  

Pitchaustilaisuudessa pääset esittelemään projektiasi kansainvälisille kuraattoreille ja mahdollisille yhteistyökumppaneille. Pitchaustilaisuuksia järjestetään kaksi, joista toinen on "pitching event" eli viiden minuutin teosesittely haluamallasi tavalla (power point / video / muu esittely) ja toinen "speed pitch", jossa tyyli on keskustelevampi, mutta voit myös näyttää kuvia ja videota omalta laitteeltasi.

Lue lisää englanninkielisestä hakuilmoituksesta: www.assitej.no/nordic-baltic-assitej-network


Suomen Assitejn syyskokous pidettiin Nukketeatteri Sampossa - puheenjohtajaksi Iivo Baric ja hallituksen uudeksi jäseneksi Juulia Björn Lilla Villanista

Suomen Assitejn syyskokous järjestettiin 4.12.2023 hybridisti Nukketeatteri Sampossa ja Zoomissa. Vuoden 2024 toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksymisen lisäksi valittiin yhdistyksen hallitukselle puheenjohtaja sekä kolme hallituksen jäsentä.

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Iivo Baric Nukketeatteri Samposta. Hallitukseen valittiin jatkokaudelle nyt erovuorossa olleet skenografi Heini Granberg sekä pitkän linjan assitejlainen Elina Terho. Uutena jäsenenä hallituksessa aloittaa Juulia Björn lastenkulttuurikeskus Lilla Villanista. Timanttinen lastenkulttuurialan ammattilainen Juulia tuo Assitejlle lisävahvistusta erityisesti myös ruotsinkieliseen toimintaan.

Hallituksessa jatkavat edelleen Antti Kemppainen, Nina Rinkinen ja Riikka Siirala.