AJANKOHTAISTA

LASTEN- JA NUORTENTEATTERIPALKINTO 2019 – EHDOTA PALKINNONSAAJAA! 

Suomen Teatterit ry ja Suomen Assitej ry etsivät ehdokkaita Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon 2019 saajaksi. 

Palkinnon voi saada mikä tahansa lasten- tai nuortenteatteriin liittyvä teko, esimerkiksi teatteri, ryhmä, esitys, esiintyjä, ohjaus, käsikirjoitus, koreografia, visuaalinen suunnittelu, musiikki, suomennos/ruotsinnos/saamennos, projekti, yleisötyöhanke tai muu lasten- ja nuortenteatteria edistänyt tapahtuma. Viimeksi palkinnon voitti vuonna 2017 Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotantona tehty näytelmä ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus”.

Palkinnon finalistit ja voittajan valitsee raati, jonka muodostavat Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Assitej ry:n valitsemat asiantuntijat. Kilpailuun voi ehdottaa omaa teatteria tai muuta erinomaista teatterialan tekoa 5.10.2018 mennessä ensisijaisesti osoitteeseen info@assitejfi.org tai tarvittaessa postitse merkinnällä: 

Lasten- ja nuortenteatteripalkinto 2019

Suomen Assitej ry

Bulevardi 7

00120 Helsinki

Valintaperusteluita toivotaan korkeintaan kahden liuskan verran ja perusteluissa on hyvä mainita vähintään kolme keskeistä tekijää, miksi juuri tämä teatteriteko on merkittävä. Perustelujen lisäksi mukaan voi laittaa rajoitetusti muuta materiaalia, mieluiten sähköisinä linkkeinä. Teatterialan teon on tullut tapahtua suomalaisessa ammattiteatterissa vuosien 2016-2018 aikana.

Raati voi halutessaan tehdä finalistivalinnan myös ehdotusten ulkopuolelta. Palkinto jaetaan Thalia-juhlassa maaliskuussa 2019. 

Lisätietoja kilpailusta: www.suomenteatterit.fi/jasenpalvelut/kilpailut 

Tietoa kilpailukutsusta saa mielellään jakaa eteenpäin.

Raadin puolesta, 

SUOMEN TEATTERIT - FINLANDS TEATRAR RY ja SUOMEN ASSITEJ RY – ASSITEJ FINLAND RF 

Lisätietoja:
Järjestöasiantuntija Maria Leivonen, puh. 020 730 2890, maria.leivonen@suomenteatterit.fi

Järjestösihteeri Kaisa Silvo, puh. 044 086 6355, info@assitejfi.org

Kuva Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotantona tehdystä näytelmästä ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus”. Näytelmä voitti Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon vuonna 2017. Kuva: Kari Sunnari


OPEN CALL - NORDIC-BALTIC FRINGE AAG 2019 - 

Norjan ASSITEJ ja sen järjestämä kansainvälinen SAND-festivaali (2-7.9.2019, Kristiansand) on valittu isännöimään ASSITEJ Artistic Gatheringia (AAG). Yksi maailman merkittävimmistä verkostotapaamisista kokoaa yhteen taiteen ja tuotannon ammattilaisia ja/tai opiskelijoita, jotka toimivat lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen (Theatre for Young Audiences (TYA) parissa. Tapaamisen teema on “TOWARDS THE UNKNOWN – confronting the present”.

Millainen on lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen nykytila eri puolilla maailmaa? Nähdäksemme se riippuu paljolti siitä, miten ymmärrämme ja määrittelemme lapsen ja lapsuuden. Yksinkertaisia kysymyksiä ja ristiriitaisia vastauksia, jotka riippuvat siitä, mistä tulet ja millaisesta näkökulmasta asiaa pohdit. Kuinka nämä erilaiset näkemyksemme lapsuudesta sitten ovat heijastuneet tämän päivän esittäviin taiteisiin? Tätä teemaa tarkastellaan taidekokemusten, tapaamisten ja keskusteluiden muodossa Norjan Kristiansandissa yhden syyskuisen viikon ajan.

The Nordic-Baltic ASSITEJ -verkostossa halutaan hyödyntää mahdollisuus tuoda esiin tässä yhteydessä Pohjoismaiden ja Baltian alueiden esittävää taidetta sekä viritellä keskustelua aiheen ympärille; verkosto järjestää Nordic-Baltic fringen, festivaalin festivaalin sisällä. Niin ikään “TOWARDS THE UNKNOWN – confronting the present” -teeman alla järjestettävässä Nordic-Baltic fringessä nähdään jäsenistöön kuuluvien taiteilijoiden teoksia. Tavoitteena on samalla vahvistaa ja kehittää Pohjoismaiden ja Baltian keskinäisiä suhteita ja yhteistyötä.

Suomen Assitej etsii nyt kiinnostavia teoksia ja työpajoja edustamaan Suomen Assitejta Nordic-Baltic fringessä. Pyydämme lähettämään esittelyn teoksesta tai työpajasta meille sähköpostilla: info@assitejfi.org

Projektin kirjallisen kuvauksen lisäksi pyydämme liittämään hakemukseen

  • linkin esityksen videotallenteeseen (videon tulisi olla mieluiten koko esityksen mittainen sekä editoimaton)
  • teknisen raiderin tai linkin siihen.

ASSITEJ Norja hakee rahoitusta esityspalkkioihin, majoitukseen sekä päivärahoihin. Suomen Assitej tukee Suomesta ohjelmistoon valittuja ryhmiä matkakuluissa.

Deadline hakemuksille on 20.9.2018. Kansalliset ASSITEJ-järjestöt tekevät kukin saapuneista hakemuksista omat short-listinsä, joista seuraavassa Nordic-Baltic ASSITEJ -verkoston yhteiskokouksessa päätetään ohjelmistoon mukaan kutsuttavat ryhmät. Ohjelmistoon valituille taiteilijoille ja ryhmille ilmoitetaan päätöksestä viimeistään tammikuussa 2019.

Toivottavasti tapaamme teidät kaikki Kristiansandissa ensi vuonna! 


BRAVO! -TEATTERIFESTIVAALI NUORELLE YLEISÖLLE TÄYTTÄÄ 10 VUOTTA 

Kansainvälinen teatterifestivaali Bravo! juhlii 10-vuotissyntymäpäiviään. Festivaalin ohjelmassa on kahdeksan kansainvälistä esitystä sekä kaksi kotimaista ensi-iltaa. Esityksiä saapuu eri puolilta maailmaa: Israelista, Etelä-Koreasta, Belgiasta, Iso-Britanniasta, Tanskasta, Italiasta, Virosta ja Suomesta. Esitykset sekä runsas oheisohjelma valtaavat pääkaupunkiseudun kulttuuritalot 10.-18.3.2018. Esityksiä on kaikille ikäryhmille vauvoista teini-ikäisiin.

Prinssejä, paperisammakoita ja lelusotilaita - näkökulmia ihmisyyteen ja erilaisuuden hyväksymiseen

  • La Baraccan Ylösalaisin 1-6- vuotiaille tarkastelee maailmaa uudesta näkökulmasta. Erilaisen ei tarvitsekaan tarkoittaa vierasta, saati pelottavaa.
  • 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille suunnatun Hamletin esittävät klovnit Piip ja Tuut omalla tavallaan. Huumorilla höystetty tarina pureutuu ihmisyyden ytimeen. Piip ja Tuut saapuvat Tallinnasta.
  • Sanaton HOV! on visuaalinen elämys 1-4- vuotiaille. Tanskalaisen Teater BLIKin esityksessä paperi muotoutuu yhä uusiksi yllätyksiksi.
  • Israelilainen Ariel Doron kommentoi sodan absurdiutta mustan huumorin pöytäteatterillaan.Plastic heroes -esityksen ikäsuositus on 12 vuodesta ylöspäin, älykäs yhden miehen show ilahduttaa aikuisiakin.
  • Belgialaisen Doble Mandoble -duon Toinen minäni on fyysistä taituruutta alakouluikäiselle yleisölle. Mitä tapahtuisikaan, jos eräänä päivänä kohtaisit oman itsesi kadulla?
  • Paikoillanne, valmiit, hep! vie yli kolmevuotiaat autokouluun, jossa aivan ensin saa valmistaa ja värittää oman menopelin. Brittiryhmä A Line Artin toinen festivaaliesitys Paikoillanne, valmiit, väritä! kutsuu ravintolaan.
  • Eteläkorealaisen Sproutheaterin suloiset esitykset ilahduttavat kaikkein pienimpiä teatterikatsojia.
  • Festivaalilla nähdään myös kaksi kotimaista kantaesitystä, Grus Grus Teatterin Koivuhiiri ja päästäinen sekä Teater Kojanin Pikku Prinssi.

Runsas oheisohjelma levittäytyy koko pääkaupunkiseudulle 

Festivaali juhlii syntymäpäiviään näkyvästi eri puolilla pääkaupunkiseutua myös perinteisten kulttuuritilojen ulkopuolella. 10-vuotiaat pääkaupunkiseudun lapset kutsutaan juhlaan diskotanssin merkeissä. Helsingin, Espoon ja Vantaan kirjastoautoissa kiertää festivaaliviikolla katkelma Fillariteatterin nukketeatteriesityksestä Makkarapiruetti. Festivaaliesitykset arvioi perinteiseen tapaan Lapsiraati, Teatteri Ilmi Ö:n johdolla.

Bravo! toimii myös valtakunnallisesti merkittävänä tekijöiden ja lastenkulttuurin toimijoiden kohtauspaikkana. Festivaaliviikolla järjestetään useita ammattilaistapahtumia, klubeja ja seminaareja. Tapahtumat ja aktiviteetit täsmentyvät ja päivittyvät festivaalin lähestyessä. Bravo! -festivaalin järjestää lasten- ja nuortenteatterijärjestö Suomen Assitej ry yhteistyössä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kulttuuripalvelujen ja muiden partnereiden kanssa.

Lisätiedot: Tuottaja Venla Haanpää, venla.haanpaa(@)assitejfi.org, + 358 44 0866355 

Aikataulut, lisätiedot esityksistä ja esityspaikat löytyvät osoitteesta www.bravofestivaali.fi 

Pressikuvat: www.bravofestivaali.fi/medialle