AJANKOHTAISTA

Bravo!-festivaalin ohjelmisto on julkaistu!
Bravo! Festival programm has been released!
Bravo!-festivalens programmet är publicerats!

http://www.bravofestivaali.fi


BravoFB-kansikuvajpg
RAUKEAA, RIEHAKASTA, NAUTINNOLLISTA, HERKKUJEN JA RAKKAUDEN TÄYTEISTÄ JOULUA KAIKILLE!!

IMG-20191220-WA0000jpg


79276998_2602447173166196_974288205538918400_njpg


2.12.2019 saimme uudeksi puheenjohtajaksi Hurjaruuthin markkinointipäällikön, Assitejn hallituksen jäsenen ja lasten ja nuorten esittävän taiteen superammattilaisen Pisko Aunolan! Hallituksen rautaiseksi jatkeeksi tuli uutena jäsenenä Nukketeatteri Sampon johtaja Iivo Baric!! Onnea Pisko, Iivo ja hallituksessa jatkavat timanttiset Inka Kunnala, Riikka Siirala, Irina Pulkka, Heini Kiamiri ja Elina Terho (puuttuu kuvasta)!! Assitej siirtyy vuodelle 2020 pätevän ja motivoituneen porukan luotsaamana!

syyskokouskutsu-1jpg

Kuulumisia  – ASSITEJ Artistic Gathering ja Nordic Venue Kristiansandissa 2.9.-7.9.2019

ASSITEJ Artistic Gathering & Nordic-Baltic Venue järjestettiin syyskuun alussa Kristiansandissa, Norjassa. Festivaalin ohjelma oli kattava ja korkealaatuinen kansainvälinen katsaus lasten ja nuorten teatteriin. 


Perjantaina 6.9. AAG-festivaalilla järjestettiin seminaari Pohjoismaiden ja Baltian alueen uusista, erityisesti 2-5-vuotiaille suunnatuista näytelmäteksteistä. Suomesta esittelyssä oli Valto Kuuluvaisen näytelmä Käärmeihmiset, jonka oli kääntänyt englanniksi Tinfolta saadun käännösapurahan avulla Timothy Mckeon. Käärmeihmiset on näytelmä mielikuvituksen voimasta, kun mikä tahansa mieleen juolahtava voi tapahtua todella – vaikkapa kohtaaminen maailman suurimman käärmeen kanssa. Esitys on syntynyt alunperin lastenteatterin huippuasiantuntijan, ruotsalaisen Suzanne Ostenin Teatterikorkeakoulussa vetämällä lastenteatterikurssilla ja saanut ensi-iltansa Teatterikorkeakoulun ja Helsingin juhlaviikkojen yhteistuotantona vuonna 2012.


Lauantaina 7.9 festivaalin yhteydessä järjestettiin myös Assitejn Nordic-Baltin Networkin tapaaminen. Suomea edusti hallituksen jäsen Pisko Aunola. Tapaamisessa käytiin läpi naapurimaiden kuulumisia ja Assitejn toimintaa kussakin maassa sekä pohdittiin, miten verkosto voisi näkyä ensi keväänä järjestettävässä Assitejn maailmankongressissa Tokiossa. Verkoston tavoite on kehittää Pohjoismaiden ja Baltian välistä yhteistyötä lastenteatterin kentällä. AAG-festivaalilla hienosti onnistunut Nordic Venue esityksineen, seminaareineen ja illanviettoineen oli verkoston suuri yhteisponnistus. Suomesta esiintyi Red Nose Company esityksellään Keisarin uudet vaatteet ja työpajan veti Jaana Taskinen. Seuraava verkoston tapaaminen on maaliskuussa Suomessa, pääkaupunkiseudulla järjestettävän BRAVO-festivaalin yhteydessä.


Tarkemmin festivaalin tunnelmasta ja sille osallistuneiden kokemuksista voi lukea myöhemmin syksyllä ilmestyvästä Assitej –jäsenlehdestä.


70453096_2337474813236281_6530602124093423616_njpg

Verkostoitumista kahvikupposen äärellä Nordic-Baltic Network:in tapaamisessa.


ASSITEJ Artistic Gathering ja Nordic Venue Kristiansandissa 2.9.-7.9.2019
Kristiansandissa, Norjassa, järjestettävä festivaali on ainutlaatuinen tilaisuus tavata laaja kirjo kansainvälisiä lasten ja nuorten teatterin ammattilaisia. 

AAG –festivaalilla esiintyy taiteilijoita eri puolilta maailmaa. Ohjelmistossa on esityksien lisäksi korkealaatuisia ammattilaisten vetämiä työpajoja, seminaareja, keskusteluita ja debatteja. Festivaalibaarin yhteydessä järjestetään erilaista vapaa-ajan toimintaa ja se on mainio tilaisuus tavata muita festivaalivieraita. Nordic-Baltic Venue:ssa on puolestaan mahdollisuus tutustua muiden Pohjois- ja Baltian maiden lasten ja nuorten teatterin tekijöihin ja saada pilkahdus siitä, mitä näissä maissa tapahtuu lasten ja nuorten teatterin saralla. Lisätietoa festivaalin ohjelmistosta ja apua majoituksen ja matkojen järjestämiseen löydät täältä: https://www.aag2019.no/program


VUODEN 2019 LASTEN- JA NUORTENTEATTERIPALKINTO TÄNÄÄN KOULUN JÄLKEEN -ESITYKSELLE

Vaara-kollektiivin ja Kajaanin kaupunginteatterin yhteistyössä tuottama Tänään koulun jälkeen -näytelmä pokkasi ansaitusti vuoden Lasten- ja nuorten teatteripalkinnon. Voittajan valitsi elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Saara Cantell, joka valintaperusteissaan kirjoitti seuraavaa:


”Valintani vuoden 2019 lasten- ja nuortenteatteripalkinnon saajaksi osui ryhmälle, jonka esitys sai taltiointinakin koettuna kyyneleet silmiin ja ihokarvat pystyyn – mutta ennen kaikkea toivon heräämään katsojansydämessä.

Haluan palkita tekijät paitsi rohkeudesta ja sinnikkyydestä, myös taiteenlajin taidokkaasta hallinnasta. Näennäisen yksinkertaisilla keinoilla leikkivä esitys osuu maaliinsa viiltävän tarkasti.

Vuosien mittainen kiertäminen, yhä uusien katsojien tavoittaminen, maailmankuvan ja totuttujen tapojen muuttaminen – niin esityksellä itsellään kuin sitä seuraavissa keskusteluissa – on työtä, jossa taiteen mahdollisuus muuttaa maailmaa konkretisoituu kirkkaasti.”


Näytelmän ohjaaja Eino Saari kiittää:
"Tunnustus lämmittää mieltä ja antaa voimia syventää ketterää ja hedelmällistä yhteistyötä. Takana on 328 esitystä yli 130 koululla eli kelpo alku."


Kajaanin KT:n johtaja Helka-Maria Kinnunen:
”Vuoden lasten -ja nuortenteatteripalkinto merkitsee Kajaanin kaupunginteatterille paljon. Yhteistyö Vaara-kollektiivin kanssa alkoi juurikin ”Tänään koulun jälkeen” -esityksestä viisi vuotta sitten. Kiusaamista käsitellyt esitys on herättänyt vuosien varrella paljon keskustelua ja sillä on ollut merkittävä vaikutus nuoriin, opettajiin ja myös vanhempiin. Kiitos tunnustuksesta! ”


Assitej onnittelee tekijöitä ja toivottaa myötätuulta tuleviin projekteihin.


LASTEN- JA NUORTENTEATTERIPALKINNON FINALISTIT VALITTU

Vuoden 2019 Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon finalisteiksi on valittu Q-teatterin teatteriryhmä Nuorten Teatteri sekä Vaara-kollektiivin ja Kajaanin kaupunginteatterin koulukiusaamista käsittelevä yhteistuotanto Tänään koulun jälkeen. Palkinnon saajan valitsee elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Saara Cantell.

Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Assitej ry:n myöntämästä Lasten- ja nuortenteatteripalkinnosta kilpailevat finalistit on valinnut raati, jonka jäseniä ovat tuottaja ja Suomen Assitej ry:n hallituksen jäsen Inka Kunnala, tanssiteatteri Minimin taiteellinen ja tuotannollinen johtaja Liisa Ruuskanen sekä Teatteri Siperian taiteellinen johtaja Marika Heiskanen. Palkinto jaetaan teatterialan yhteisessä Thalia-juhlassa maanantaina 11.3.2019.


Raadin valintaperustelut:

TÄNÄÄN KOULUN JÄLKEEN, Vaara-kollektiivi ja Kajaanin kaupunginteatteri

Tänään koulun jälkeen käsittelee koulukiusaamista. Esitys puhuttelee katsojaa suoraan ja rohkeasti.

Vaikka esitys on toteutettu vain välttämättömällä rekvisiitalla ja lavastuksella, ilman sen kummempaa teatteritekniikkaa, se vangitsee yleisön. Läsnä on vain olennainen: omakohtainen tarina, tärkeä aihe ja rehellinen näytteleminen. Esitys hiljentää katsojan asiansa äärelle, yllättää, naurattaa, laittaa ajattelemaan ja käsittelee asiaa laajasti ja eri näkökulmista.

Esityksessä toteutuvat hienosti vapaan ryhmän ja VOS-teatterin yhteistyön mahdollisuudet. Näytelmällä on takanaan huikea määrä esityskertoja, ja jokaiseen esitykseen on liittynyt myös esityksen aihetta sivuava keskustelutilaisuus.

Tänään koulun jälkeen on muuttanut maailmaa paremmaksi, ja esityksen näyttelijät ovat laittaneet todella kortensa kekoon.


Q-teatterin Nuorten Teatteri

Q-teatterin Nuorten Teatteri on 15–20 -vuotiaille teatteriharrastajille tarkoitettu ryhmä, jonka tavoitteena on aktivoida nuoria tarkastelemaan maailmaa sekä löytää kanava itseilmaisulle teatterin kautta. Nuorten Teatteria luotsaa teatteritaiteen maisteri, yleisötyöntekijä Jaana Taskinen. Nuorten teatterin toiminta on ympärivuotista, ja teatteri tuottaa vuosittain yhden kantaesityksen.

Vuodesta 2006 alkaen toiminut Nuorten Teatteri on ollut yleisötyön ja ammattiteatterin osana tehtävän nuortenteatterin edelläkävijä. Nuorten Teatteri tarjoaa nuorille mahdollisuuden säännölliseen ja pitkäjännitteiseen teatterityöskentelyyn.

Esityksissä näkyy ja kuuluu nuorten oma ääni. Teokset ottavat kantaa yhteiskunnallisiin ilmiöihin, kuten koulukiusaamiseen ja eriarvoistumiseen. Toiminnan pitkäjännitteisyys ja esitystoiminnan omaehtoisuus ammattimaisissa puitteissa mahdollistavat paitsi korkean taiteellisen tason, myös paikan, jossa nuoret voivat tulla kuulluksi, uskaltautua näkyviksi ja kohdata toisensa sekä maailman.

Ennen kaikkea ryhmä tarjoaa – nuorten sanoja lainaten – ”Toveruutta. Onnistumisia. Luovuutta. Elämyksiä. Ajatuksia. Näkökulmia”.


Lasten- ja nuortenteatteripalkinto

Suomen Teatterit ry on jakanut Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 2008 alkaen. Palkinto jaetaan kahden vuoden välein. Vuodesta 2015 alkaen palkinto on jaettu yhteistyössä kansainvälisen lasten- ja nuortenteatterijärjestö Assitej ry:n kanssa.


Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt:

Suomen Teatterit ry
Maria Leivonen, järjestöasiantuntija
044 907 4156
maria.leivonen(at)suomenteatterit.fi

Suomen Assitej ry
Kaisa Silvo, järjestösihteeri
044 086 6355
kaisa.silvo(at)assitejfi.org

Q-teatteri
Jaana Taskinen
050 536 9566
jaana.taskinen(at)Q-teatteri.fi

Vaara-kollektiivi
Eino Saari, teatteriohjaaja
eino.saari(at)gmail.com
050 361 9439


Lisätietoja Thalia-juhlasta: https://www.facebook.com/events/363004350920166


LASTEN- JA NUORTENTEATTERIPALKINTO 2019 – EHDOTA PALKINNONSAAJAA! 

Suomen Teatterit ry ja Suomen Assitej ry etsivät ehdokkaita Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon 2019 saajaksi. 

Palkinnon voi saada mikä tahansa lasten- tai nuortenteatteriin liittyvä teko, esimerkiksi teatteri, ryhmä, esitys, esiintyjä, ohjaus, käsikirjoitus, koreografia, visuaalinen suunnittelu, musiikki, suomennos/ruotsinnos/saamennos, projekti, yleisötyöhanke tai muu lasten- ja nuortenteatteria edistänyt tapahtuma. Viimeksi palkinnon voitti vuonna 2017 Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotantona tehty näytelmä ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus”.

Palkinnon finalistit ja voittajan valitsee raati, jonka muodostavat Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Assitej ry:n valitsemat asiantuntijat. Kilpailuun voi ehdottaa omaa teatteria tai muuta erinomaista teatterialan tekoa 5.10.2018 mennessä ensisijaisesti osoitteeseen info@assitejfi.org tai tarvittaessa postitse merkinnällä: 

Lasten- ja nuortenteatteripalkinto 2019

Suomen Assitej ry

Bulevardi 7

00120 Helsinki

Valintaperusteluita toivotaan korkeintaan kahden liuskan verran ja perusteluissa on hyvä mainita vähintään kolme keskeistä tekijää, miksi juuri tämä teatteriteko on merkittävä. Perustelujen lisäksi mukaan voi laittaa rajoitetusti muuta materiaalia, mieluiten sähköisinä linkkeinä. Teatterialan teon on tullut tapahtua suomalaisessa ammattiteatterissa vuosien 2016-2018 aikana.

Raati voi halutessaan tehdä finalistivalinnan myös ehdotusten ulkopuolelta. Palkinto jaetaan Thalia-juhlassa maaliskuussa 2019. 

Lisätietoja kilpailusta: www.suomenteatterit.fi/jasenpalvelut/kilpailut 

Tietoa kilpailukutsusta saa mielellään jakaa eteenpäin.

Raadin puolesta, 

SUOMEN TEATTERIT - FINLANDS TEATRAR RY ja SUOMEN ASSITEJ RY – ASSITEJ FINLAND RF 

Lisätietoja:
Järjestöasiantuntija Maria Leivonen, puh. 020 730 2890, maria.leivonen@suomenteatterit.fi

Järjestösihteeri Kaisa Silvo, puh. 044 086 6355, info@assitejfi.org

Kuva Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotantona tehdystä näytelmästä ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus”. Näytelmä voitti Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon vuonna 2017. Kuva: Kari Sunnari


OPEN CALL - NORDIC-BALTIC FRINGE AAG 2019 - 

Norjan ASSITEJ ja sen järjestämä kansainvälinen SAND-festivaali (2-7.9.2019, Kristiansand) on valittu isännöimään ASSITEJ Artistic Gatheringia (AAG). Yksi maailman merkittävimmistä verkostotapaamisista kokoaa yhteen taiteen ja tuotannon ammattilaisia ja/tai opiskelijoita, jotka toimivat lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen (Theatre for Young Audiences (TYA) parissa. Tapaamisen teema on “TOWARDS THE UNKNOWN – confronting the present”.

Millainen on lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen nykytila eri puolilla maailmaa? Nähdäksemme se riippuu paljolti siitä, miten ymmärrämme ja määrittelemme lapsen ja lapsuuden. Yksinkertaisia kysymyksiä ja ristiriitaisia vastauksia, jotka riippuvat siitä, mistä tulet ja millaisesta näkökulmasta asiaa pohdit. Kuinka nämä erilaiset näkemyksemme lapsuudesta sitten ovat heijastuneet tämän päivän esittäviin taiteisiin? Tätä teemaa tarkastellaan taidekokemusten, tapaamisten ja keskusteluiden muodossa Norjan Kristiansandissa yhden syyskuisen viikon ajan.

The Nordic-Baltic ASSITEJ -verkostossa halutaan hyödyntää mahdollisuus tuoda esiin tässä yhteydessä Pohjoismaiden ja Baltian alueiden esittävää taidetta sekä viritellä keskustelua aiheen ympärille; verkosto järjestää Nordic-Baltic fringen, festivaalin festivaalin sisällä. Niin ikään “TOWARDS THE UNKNOWN – confronting the present” -teeman alla järjestettävässä Nordic-Baltic fringessä nähdään jäsenistöön kuuluvien taiteilijoiden teoksia. Tavoitteena on samalla vahvistaa ja kehittää Pohjoismaiden ja Baltian keskinäisiä suhteita ja yhteistyötä.

Suomen Assitej etsii nyt kiinnostavia teoksia ja työpajoja edustamaan Suomen Assitejta Nordic-Baltic fringessä. Pyydämme lähettämään esittelyn teoksesta tai työpajasta meille sähköpostilla: info@assitejfi.org

Projektin kirjallisen kuvauksen lisäksi pyydämme liittämään hakemukseen

  • linkin esityksen videotallenteeseen (videon tulisi olla mieluiten koko esityksen mittainen sekä editoimaton)
  • teknisen raiderin tai linkin siihen.

ASSITEJ Norja hakee rahoitusta esityspalkkioihin, majoitukseen sekä päivärahoihin. Suomen Assitej tukee Suomesta ohjelmistoon valittuja ryhmiä matkakuluissa.

Deadline hakemuksille on 20.9.2018. Kansalliset ASSITEJ-järjestöt tekevät kukin saapuneista hakemuksista omat short-listinsä, joista seuraavassa Nordic-Baltic ASSITEJ -verkoston yhteiskokouksessa päätetään ohjelmistoon mukaan kutsuttavat ryhmät. Ohjelmistoon valituille taiteilijoille ja ryhmille ilmoitetaan päätöksestä viimeistään tammikuussa 2019.

Toivottavasti tapaamme teidät kaikki Kristiansandissa ensi vuonna! 


BRAVO! -TEATTERIFESTIVAALI NUORELLE YLEISÖLLE TÄYTTÄÄ 10 VUOTTA 

Kansainvälinen teatterifestivaali Bravo! juhlii 10-vuotissyntymäpäiviään. Festivaalin ohjelmassa on kahdeksan kansainvälistä esitystä sekä kaksi kotimaista ensi-iltaa. Esityksiä saapuu eri puolilta maailmaa: Israelista, Etelä-Koreasta, Belgiasta, Iso-Britanniasta, Tanskasta, Italiasta, Virosta ja Suomesta. Esitykset sekä runsas oheisohjelma valtaavat pääkaupunkiseudun kulttuuritalot 10.-18.3.2018. Esityksiä on kaikille ikäryhmille vauvoista teini-ikäisiin.

Prinssejä, paperisammakoita ja lelusotilaita - näkökulmia ihmisyyteen ja erilaisuuden hyväksymiseen

  • La Baraccan Ylösalaisin 1-6- vuotiaille tarkastelee maailmaa uudesta näkökulmasta. Erilaisen ei tarvitsekaan tarkoittaa vierasta, saati pelottavaa.
  • 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille suunnatun Hamletin esittävät klovnit Piip ja Tuut omalla tavallaan. Huumorilla höystetty tarina pureutuu ihmisyyden ytimeen. Piip ja Tuut saapuvat Tallinnasta.
  • Sanaton HOV! on visuaalinen elämys 1-4- vuotiaille. Tanskalaisen Teater BLIKin esityksessä paperi muotoutuu yhä uusiksi yllätyksiksi.
  • Israelilainen Ariel Doron kommentoi sodan absurdiutta mustan huumorin pöytäteatterillaan.Plastic heroes -esityksen ikäsuositus on 12 vuodesta ylöspäin, älykäs yhden miehen show ilahduttaa aikuisiakin.
  • Belgialaisen Doble Mandoble -duon Toinen minäni on fyysistä taituruutta alakouluikäiselle yleisölle. Mitä tapahtuisikaan, jos eräänä päivänä kohtaisit oman itsesi kadulla?
  • Paikoillanne, valmiit, hep! vie yli kolmevuotiaat autokouluun, jossa aivan ensin saa valmistaa ja värittää oman menopelin. Brittiryhmä A Line Artin toinen festivaaliesitys Paikoillanne, valmiit, väritä! kutsuu ravintolaan.
  • Eteläkorealaisen Sproutheaterin suloiset esitykset ilahduttavat kaikkein pienimpiä teatterikatsojia.
  • Festivaalilla nähdään myös kaksi kotimaista kantaesitystä, Grus Grus Teatterin Koivuhiiri ja päästäinen sekä Teater Kojanin Pikku Prinssi.

Runsas oheisohjelma levittäytyy koko pääkaupunkiseudulle 

Festivaali juhlii syntymäpäiviään näkyvästi eri puolilla pääkaupunkiseutua myös perinteisten kulttuuritilojen ulkopuolella. 10-vuotiaat pääkaupunkiseudun lapset kutsutaan juhlaan diskotanssin merkeissä. Helsingin, Espoon ja Vantaan kirjastoautoissa kiertää festivaaliviikolla katkelma Fillariteatterin nukketeatteriesityksestä Makkarapiruetti. Festivaaliesitykset arvioi perinteiseen tapaan Lapsiraati, Teatteri Ilmi Ö:n johdolla.

Bravo! toimii myös valtakunnallisesti merkittävänä tekijöiden ja lastenkulttuurin toimijoiden kohtauspaikkana. Festivaaliviikolla järjestetään useita ammattilaistapahtumia, klubeja ja seminaareja. Tapahtumat ja aktiviteetit täsmentyvät ja päivittyvät festivaalin lähestyessä. Bravo! -festivaalin järjestää lasten- ja nuortenteatterijärjestö Suomen Assitej ry yhteistyössä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kulttuuripalvelujen ja muiden partnereiden kanssa.

Lisätiedot: Tuottaja Venla Haanpää, venla.haanpaa(@)assitejfi.org, + 358 44 0866355 

Aikataulut, lisätiedot esityksistä ja esityspaikat löytyvät osoitteesta www.bravofestivaali.fi 

Pressikuvat: www.bravofestivaali.fi/medialle