AJANKOHTAISTA

Pohjois- ja Baltian maiden Assitej-keskuksien huomiset Zoom-kahvit on siirretty viikolla! Kahvit järjestetään ensi keskiviikkona 27.1.21 klo 14-16 suomen aikaa.

Tapahtumassa on tarkoitus keskustella siitä, miten eri Pohjois- ja Baltian maissa on järjestetty lapsille ja nuorille suunnattujen esityksien kiertäminen kouluissa. Kahveilla kuullaan, kuinka Norjan Kulturtankenin Ragnhild Trostad kertoo Cultural Schoolbag -järjestelmästä ja siitä, miten ulkomaiset ryhmät voivat hakea mukaan tähän toimintaan. Lisäksi Michael Cocke ja Kaido Rannik pitävät puheenvuoron Ruotsin ja Viron ja hiukan laajemmin myös Baltian maiden erilaisista tavoista organisoida koulukiertuetoiminta.

Alla linkki Assitej-kahvien Facebook-tapahtumaan, josta löytyy lisätietoa ja Zoom-ilmoittautuminen tapahtumaan.

  ttps://fb.me/e/1T7J4Kcnx


Bravo!-festivaalin ohjelmisto on juuri julkaistu osoitteessa www.bravofestivaali.fi ja festivaali järjestetään 6.3.-14.3.2021. Vallitseva pandemiatilanne on vaikuttanut monin tavoin Bravo!-festivaalin sisältöihin ja sen tuotantoon. Ohjelmisto koostuu tänä vuonna poikkeuksellisesti vain kotimaisista esityksistä. Esityksiä tapahtuu kulttuuritalojen näyttämöiden lisäksi myös ulkotiloissa, asuntovaunussa sekä ovessa. Lisäksi festivaalilla tullaan näkemään joitakin striimattuja esityksiä ja muita digitaalisia sisältöjä, kuten alakouluissa esitettävä, tilaustyönä festivaalille suunniteltu #digiteatterin Tekoälyseikkailu 1994.

Bravo!-festivaali järjestetään koronarajoitusten mukaisesti ja turvallisuus huomioiden. Toivomme, että maaliskuussa voimme tarjota lapsille ja nuorille ja heidän perheilleen nautinnollisia, viihdyttäviä ja turvallisia esityselämyksiä.

Festivaalin ohjelmisto on tasokas ja upea kattaus kotimaisia lapsille ja nuorille suunnattuja esittävän taiteen teoksia! Monista muutoksista ja epävarmasta ajasta huolimatta olemme ylpeitä tulevasta ohjelmistosta ja innolla ja toiveikkain mielin odotamme maaliskuun alkua!

Suomen Assitejlla on uusi hallitus! Eilisessä syyskokouksessa hallitukseen tuli valituksi uusina jäseninä Teatteri Tuikkeen Nina Rinkinen ja Kuninkaallisen Nukketeatterin Antti Kemppainen. Loiske Ensemblen Riikka Siirala valittiin jatkokaudelle. Tuhannesti onnea uudet ja vanhat hallituslaiset!

Hallituksen puheenjohtajaksi jatkokaudelle valittiin Hurjaruuthin markkinointipäällikkö ja yleisötyövastaava Pisko Aunola! Onnea myös Piskolle ansaitusta puheenjohtajuudesta! Piskon kanssa hallituksessa jatkavat Iivo Baric, Heini Kiamiri ja Elina Terho.

Nöyrimmät kiitokset ja raikuvat aplodit ansaitsevat upeaa työtä jo useamman vuoden Assitejn eteen tehneet Inka Kunnala ja Irina Pulkka! Teitä tulee ikävä!
Assitej suuntaa tulevaan toiveikkain mielin ja osaavan tiimin johdolla!

Kutsu kahveille!

17.6. klo 11-13 Pohjois- ja Baltian maiden ASSITEJn jäsenten yhteiset kahvit, jossa keskustellaan siitä, miten teemme esittävää taidetta lapsille ja nuorille koronakriisin keskellä! Ota yhteyttä järjestösihteeriin tanja.turpeinen@assitejfi.org, jos haluat rekisteröitymiskaavakkeen ja linkin!

Etävinkkejä – löydä tiesi lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen äärelle kotoasi käsin!

Etäesitys: Kummallinen kahvila

Teatteri Tuikkeen suosittu kiertue-esitys tuo nyt sirkusta ja taikuutta Youtube liven kautta ihan jokaiseen Suomen kaupunkiin ja kotiin!

Kummallinen kahvila on sirkusta, taikuutta, tiedetemppuja ja teatteria yhdistävä sanaton esitys koko perheelle. Luvassa on muun muassa maagisesti väriä vaihtavia juomia, kuplia, musiikkia, akrobatiaa ja paljon huumoria.

Esityksessä on katsottavaa niin aikuisille kuin lapsillekin ja se on täysin sanaton. Sanattomuutensa vuoksi esitys sopii erinomaisesti myös eri kielisille yleisöille ja kuuroille.

https://www.facebook.com/events/270561190661714/
http://www.teatterituike.fi/portfolio/items/etaesitys-kummallinen-kahvila/

Helsinki-päivä Tuikkeella: Kerttu Kaskas ja kadonnut kummitus

Teatteri Tuikkeella on ongelmia: tavarat katoilevat, varasto on sotkussa ja näyttelijätkään eivät muista vuorosanojaan! Onko kadonneella kummituksella jotain tekemistä ongelman kanssa?

Maailmankuulu kummituskuiskaaja Kerttu Kaskas kutsutaan apuun ratkaisemaan arvoitusta ja hän tarvitsee siihen juuri sinun apuasi! Voit auttaa Kerttua antamalla vinkkejä ja ehdotuksia kotoa käsin.

Interaktiivinen esitys on suunnattu 6-10-vuotiaille.

https://www.facebook.com/events/270561190661714/
http://www.teatterituike.fi/portfolio/items/kerttu-kaskas-ja-kadonnut-kummitus/

Jäsenemme Lahden kaupunginteatterin sivuilta löytyy paljon mielenkiintoista materiaalia niin etäopetukseen kuin vapaa-ajan ratoksi! Lahden kaupunginteatterin näyttelijät lukevat hienoja runoja ja eläytyvät niin perinteisiin kuin nykysatuihin. Käykää tutustumassa:

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/julk…/digimateriaalit


Tekoälyseikkailu muuttaa kodin fantasiamaailmaksi

Lukutaitoisille alakoululaisille suunnatussa Autiosaarella-seikkailussa tekoäly muuttaa kodin fantasiamaailmaksi. Älypuhelimilla toimiva Autiosaarella tapahtuu lasten omissa kodeissa.

Tarina etenee interaktiivisesti lasten lähettämien kuvien sisältöjen perusteella. Koti muuttuu yhteisen tarinan tapahtumapaikaksi, esityksellistää vaatekaapin ja kääntää arkisen ympäristön loputtomaksi mahdollisuuksien saareksi. Kertojana toimii Autiosaarelainen-niminen tekoäly.

Seikkailu käynnistyy maanantaina 11.5. ja siihen voi osallistua sunnuntaihin 21.6. asti. Ohjeet seikkailuun liittymiseen julkaistaan 11.5. osoitteessa digiteatteri.fi/autiosaarella.

Seikkailu on suositeltavaa aloittaa yhdessä vanhempien kanssa. Tarinan edetessä seikkailijat pärjäävät omillaan.

Autiosaarella on #digiteatterin toteuttama, Helsingin kaupungin pika-avustusta saanut teos. Se on seikkailijoille täysin maksuton.


Kantti - Nuorten Kansallisteatteri otti haltuun Anne Frankin päiväkirjan palat, joilla on yllättävä yhteys tähän korona-aikaan.
Teini-ikäisen Anne Frankin perhe eli piilossa ja eristyksessä yli kaksi vuotta toisen maailmansodan aikaan vuosina 1942-1944. He paljastuivat 4. elokuuta 1944.

Videolla esiintyvät (esiintymisjärjestyksessä): Saima, Eetu, Ronja, Isadora, Saimi, Matias, Julianna, Kari, Jalmari, Nidal, Iiris, Aava, Emil, Lilja, Osla, Ruut, Kerttu, Rihaam, Luukas ja Tepa.

Videon yhteismonologi on koostettu Anne Frankin päiväkirjamerkinnöistä vuosilta 1943 ja 1944. Anne Frank oli tuolloin 14-15-vuotias.


Linkki Videoon:

https://vimeo.com/413125983

Tanssin iloa koko perheelle kotisohvilta käsin!

Jäsenemme Tanssiteatteri Hurjaruuth on julkaissut keväällä 2019 ensi-iltansa saaneen Liisa ihmemaassa -teoksen katsottavaksi Vimeossa.

Carl Knifin koreografian tallenne on katsottavissa 29.5.2020 saakka.

Tanssiteatteri Hurjaruuthin Pölyt pois klassikoista -sarjassa tomutetaan tutut tarinat tähän päivään. Keväällä 2019 sai ensi-iltansa tanssiteos Liisa ihmemaassa, joka pohjautuu Lewis Carrollin vuonna 1865 kirjoittamaan legendaariseen lastenkirjaan. Esitys on kunnianosoitus mielikuvitukselle ja leikille sekä niiden tärkeydelle. Päistikkaa seikkailuihin, kaninkolon kautta!

Koreografia: Carl Knif
Dramaturginen apu: Kristofer Möller
Pukusuunnittelu: Karoliina Koiso-Kanttila
Videosuunnittelu: Joona Pettersson
Valosuunnittelu ja lavastus: Jukka Huitila
Äänisuunnittelu: Janne Hast
Tanssijat: Jonna Aaltonen, Heidi Lehtoranta, Riku Lehtopolku, Eero Vesterinen

Kuvaus: Joona Pettersson, Jouni Hiltunen
Äänitys: Jouni Hiltunen
Editointi: Joona Pettersson

Tuotanto Tanssiteatteri Hurjaruuth 2019


Lauantaina 16.5 ilmaisessa arxantai tapahtumassa pääsee katsomaan Kuninkaallisen Nukketeatterin Susi ja punahilkka nukketeatteri näytelmän!

Linkki facebooktapahtumaan. https://www.facebook.com/events/266658894469231/

Linkki arxin youtubeen: https://www.youtube.com/watch?v=REp9549TefgLöydä tiesi jäsenemme Hämeelinnan Kuninkallisen Nukketatterin johdolla nukenveiston pariin! Kuninkaallisen Nukketeatterin Facebook-sivuilla pääsee kurkistamaan heidän verstaaseen ja inspiroitumaan kädentaidoista! ❤️

https://www.facebook.com/kuninkaallinennukketeatteri/


Kansainvälistä lastenteatteripäivää vietetään nyt hyvin erilaisissa
merkeissä, kuin vielä muutama viikko sitten ajattelimme. Lastenteatterin
tekeminen ja kokeminen ei kuitenkaan ole yhdestä päivästä kiinni. Nyt on
hyvä keskittyä pitämään huolta itsestä ja läheisistä!

Ehkäpä voitte lukea ääneen lempinäytelmäänne, tehdä pienen
teatteriesityksen kotona tai tutustua teattereiden tarjontaan verkossa
(esim. https://oopperabaletti.fi/stage24/peppi-pitkatossu-tallenne/).

Suomen Assitej toivottaa kaikille voimia erikoisen tilanteen keskellä.
Se, että emme ole yksin, on suuri voimavara!


Kansainvälisen ASSITEJ:n presidentin Yvette Hardien viesti tässä alla:


"Since we launched our World Day of Theatre for Children and Young People campaign, which leads up to the 20th March, with the slogan #Takeachildtothetheatre, much has changed. For many children in many parts of the world it is not practical, possible or advised to take children to the theatre, and many children will be spending days indoors, shuttered away in their own homes, without opportunities for connection or for stimulation beyond what the television can provide.

But spare a thought for those children who do not have comfortable homes to which they can be sequestered, who do not have parents with resources to provide them with televisions, books, lego sets, gardens or pets to keep them occupied. Children whose daily reality is a single room shared with many others, with very few personal belongings to call their own. Children without access to running water to wash their hands as often as is recommended, and certainly no access to expensive hand-sanitisers. Children, who are not going to be able to learn from home through online means, as they have no access to the internet. Children whose only secure meal comes from the school which will now be closed for a period of time. And of course, while their health is less likely to be adversely affected by the pandemic than those of their parents and grandparents, who will be looking after them if their parents and grandparents fall ill or die as a result of complications from Covid-19? And less dramatically, but as importantly, families whose lives depend on the earnings of someone on daily wages, who, if laid-off or told to stay home, will have no resources to fall back on under lengthy quarantine-like conditions.

The solutions the so-called developed world is finding to face Covid-19 are not always replicable in many countries and contexts. The challenges can be even more intense.

In this time, we need to call on the qualities that theatre (and other art forms) can cultivate in us, – those of compassion and empathy. More than ever, we need to think about our neighbours, our communities and those with access to the least. We need to match our energies and efforts to what is responsible, what is caring, what is appropriate to our conditions and situations, wherever we may be.

And we need to call on finding every ounce of creativity! Instead of taking a child to the theatre, we can read a play aloud, act out scenes at home, create opportunities for imaginative play with whatever is at hand, and where we can use or add to the vast and growing online resources of theatre and arts experiences, to do so. These may include mother tongue storytelling and book reading, videos of productions, animated movies, creative arts workshops with everyday resources etc, and ASSITEJ will be creating an online resource of these as we go, so we call on all our members to contribute to this.

Let’s remember that the quest to #Takeachildtothetheatre is not a once-off request, dependent on a single day. This is part of an ongoing, global campaign to give more children everywhere access to meaningful artistic experiences. Let our 20th March 2020 be about getting this message out to all who need to hear it.

And let Covid-19 be a comma in a sentence in the story of humanity’s fundamental need for and engagement with the arts that will continue to unfold ongoingly."


Tiedote 12.3.

BRAVO! -festivaali on peruttu.

Kansainvälinen lapsille ja nuorille suunnattu esittävän taiteen Bravo! -festivaali joudutaan perumaan. Festivaalin oli tarkoitus tapahtua 14.-22.3.2020 pääkaupunkiseudun kulttuuritaloissa sekä muissa esityspaikoissa. Festivaalin järjestävät tahot, eli Suomen Assitej ry yhdessä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien kanssa ovat päätyneet ratkaisuun tänään Suomen hallituksen antamien suositusten perusteella. Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on rajoitettu kansainvälisiä vierailuja ja asetettu matkustusrajoituksia.  

Olemme erittäin surullisia ja pahoillamme tapahtuneesta. Festivaalin siirtämistä tulevaisuuteen kartoitetaan.

News 12th March

BRAVO! Festival has been cancelled.

The Bravo Performing Arts Festival for young audiences is forced to cancel. The festival was planned to take place 14.-22.3.2020 in the culture centres in the Helsinki Metropolitan area and in few other performance venues. The organising parties including ASSITEJ Finland and the cities Helsinki, Espoo, Vantaa and Kauniainen have decided to cancel the festival due the recommendations given by the Finnish government. To prevent the spread of Covid-19 virus restrictions have been imposed on the international visits and on international travels.

We are very sad and sorry about these events! We are looking into the possibilities of postponing the festival into the future.


------------------------------------------------

Jaana Taskinen Suomen Assitej ry:n myöntämän Lasten- ja nuortenteatterin kunniamaininnalla saaja!

Teatteritaiteen maisteri, ohjaaja ja teatteripedagogi Jaana Taskinen palkittiin eilen Tampereen Komediateatterissa järjestetyssä Thalia Gaalissa Suomen Assitej ry:n myöntämällä Lasten- ja nuortenteatterin kunniamaininnalla!


Suomen Assitej ry:n lasten- ja nuortenteatterin kunniamaininta jaetaan joka toinen vuosi lasten ja nuorten esittävän taiteen saralla ansioituneelle taholle tai teolle. Palkinnon myöntää Suomen Assitej ry:n hallitus ja se myönnetään ensimmäisen kerran vuonna 2020. Palkinto on tunnustuspalkinto, jonka yhteydessä vuonna 2020 jaetaan 250€.

 

Palkinto myönnetään vuonna 2020 teatteritaiteen maisteri, ohjaaja, teatteripedagogi Jaana Taskiselle. Taskinen on työskennellyt pitkään Q-teatterin yleisötyövastaavana ja ohjannut ja luotsannut nuoria teatteriharrastajia Q-teatterin Nuorten Teatterissa. Q-teatterin Nuorten Teatterin esityksissä näkyy ja kuuluu nuorten ajatukset maailmasta, jossa he elävät.

 

Jaana Taskinen on ideoinut, koordinoinut ja osin ohjannut kantaesityksiä, jotka ovat saavuttaneet myös valtakunnallista huomiota nuorten teatteritapahtumissa. Taskisen läsnä oleva ja aidosti ihmisestä kiinnostunut energia luo luottamusta kaikissa niissä, jotka hänen kanssaan työskentelevät.

 

Ammattiteatterissa järjestettävä harrastustoiminta on tärkeää: nuori saa olla osana moniäänistä ryhmää, jossa erilaisia ihmisiä kokoontuu yhteisen asian äärelle. Tässä sekä taiteellisessa että sosiaalisessa työssä Jaana Taskinen on parhaimmillaan
*** Thalia-gaalan lehdistötiedote ****

Palkinnot nostavat työn näkyviin

Teatterin, tanssin ja sirkuksen ammattitekijöitä palkittiin Thalia-juhlassa.


Teatterin, tanssin ja sirkuksen ammattilaisuuden monimuotoisuus näkyy palkinnoissa, joita tänä vuonna jaettiin yhteensä 19. Esittävien taiteiden yhteisessä Thalia-juhlassa eri alan järjestöt palkitsivat ansioituneita tekijöitä.


Dramaturgitunnustuksen sai Merja Turunen, joka viimeksi teki pitkän uran Helsingin kaupunginteatterin päädramaturgina, työskennellen tätä ennen televisiodraaman parissa. Nyt jaettu tunnustus tuli Turuselle eritoten Rosa Liksomin romaanin Everstinna dramatisoimisesta. Kiitoksen kotimaisesta näytelmästä vastaanotti Q-teatteri ohjelmistopolitiikastaan, joka uskoo uuteen suomalaiseen näytelmään. Samaan taloon meni myös Lasten- ja nuortenteatterin kunniamaininta, kun sen sai Q-teatterin Nuorten Teatterin vetäjänä pitkään toiminut ohjaaja ja teatteripedagogi Jaana Taskinen. Ohjaajatunnustus jaettiin puolestaan Susanna Airaksiselle ansioistaan Everstinna-esityksen henkilöohjaajana ja kokonaisteoksen rakentajana.


Esityssuunnittelun ammattilaisille jaettiin viisi Säde-palkintoa. Lavastus-säteen ansaitsi lavastaja Markus Tsokkinen futuristisesta ja muuntautuvasta visualisoinnista Suomen Kansallisteatterin esityksessä Kolme sisarta. Monty Pythonin Spamalot-musikaalin kimmeltävä ja ulkoilmankin kestävä puvustus toi Pukusäde-palkinnon pukusuunnittelija Riikka Aurasmaalle. Törnävän kesäteatterissa nähdyn teoksen pukuloisto sisälsi yli sata pukua.

Valosäde-palkinnon arvoisen valosuunnittelun on tehnyt Ada Halonen Sirius Teaternin teokseen Infinito. Videosäde-palkinto tuli Jarmo Jääskeläiselle Kuopion kaupunginteatterin Bernanda Alban taloon tehdystä videosuunnittelusta. Joonas Outakoski saa Äänisäde-palkinnon äänisuunnittelustaan Sivuhenkilöt-työryhmän teoksessa Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen. Lisäksi jaettiin kunniamaininta Helsingin kaupunginteatterin Pienen merenneidon audiovisuaalisesta suunnittelusta.


Ei pelkästään se, mitä tehdään, vaan myös miten, on merkityksellistä. Voimavarapalkinnon sai vastaanottaa rauhaa rakentava, empaattinen ja reilu työkaveri, Suomen Kansallisoopperan ja -baletin tarpeistosuunnittelija Pipsa Keski-Hakuni. Yhteisvoimapalkinto jaettiin Kajaanin kaupunginteatterin puvuston nelikolle, Ulla Heikkiselle, Piki Paanaselle, Riitta Rauniolle ja Tiina Siltalalle, jotka ammattimaisen työskentelynsä ohella osallistuvat aktiivisesti työpaikan yhteisten ongelmien ratkaisemiseen ja koko työryhmän tukemiseen.


Monipuolinen sirkustaiteilijan työ kotimaassa ja kansainvälisesti toi Kalle Lehdolle Sirkuksen Lumo -palkinnon. Sirkuksen maineteolla palkittiin tanssia, sirkusta ja fyysistä teatteria särmikkäästi yhdistävä Sanna Silvennoinen. Lapissa työskentelevä ja vaikuttava tanssitaiteilija Titta Court haluttiin palkita Tanssin mainetekopalkinnolla sitkeästä työstään alueella, jossa nykytanssi on vielä yleisölle osin vieras taidelaji.


Pohjoisesta löytyy myös Vuoden Teatterin arvon saaja Flow Productions. Oululaisen tuotantoryhmän tuotantomalli, teokset ja kyky kuratoida yleisöä kiinnostavaa ja korkeatasoista ohjelmistoa vakuutti raadin. Vuoden Teatteriteolla taas palkittiin turkulainen nykytaidetila Kutomo, jonka toiminta mahdollistaa pienillä resursseilla työtään tekeville esittävän taiteen tekijöille harjoitus- ja esitystiloja sekä residenssin.


Valtakunnallisessa äänestyksessä Vuoden Teatterinäyttelijän tittelin sai Miiko Toiviainen roolistaan transihmisyyttä käsittelevässä monologissa Kepeä elämäni. Äänestäneiden kollegojen perusteluissa nousi esiin Toiviaisen kyky yhdistää moniulotteiseen tekniseen osaamiseen “auki oleva ja hengittävä läsnäolo”.

Thalia-juhlassa luovutettiin myös aiemmin julkistettu Vuoden nukketeatteripalkinto, jonka sai kansainvälinen, Turussa järjestettävä festivaali TIP-Fest.


Esittävien taiteiden alan palkinnoista yleisesti

Osa palkinnoista on perinteisiä, jo vuosikymmeniä jaettuja, osa vasta viime vuosina perustettuja. Myös nimenmuutoksia on tapahtunut aikojen saatossa: tälle vuodelle Lavastus- ja pukusuunnittelijoiden liiton palkinnot liittyivät Sädepalkintojen perheeseen, joita aiemmin on jakanut Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijoiden liitto. Osaa palkinnoista jaetaan joka vuosi, toisten aikajänne voi olla joka toinen vuosi tai harvemmin. Esimerkiksi Teatterin tiedotuskeskus TINFO jakaa omat kolme palkintoaan seuraavan kerran vuonna 2021.


Thalia-juhlan järjestää Teatterijärjestöjen Keskusliitto. Tapahtumapaikkana vuonna 2020 oli Tampereen Komediateatteri. TINFO on Thalia-juhlan palkintoviestinnän yhteistyökumppani.Bravo!-festivaalin ohjelmisto on julkaistu!

Bravo! Festival programm has been released!
Bravo!-festivalens programmet är publicerats!

http://www.bravofestivaali.fi


BravoFB-kansikuvajpg


79276998_2602447173166196_974288205538918400_njpg


2.12.2019 saimme uudeksi puheenjohtajaksi Hurjaruuthin markkinointipäällikön, Assitejn hallituksen jäsenen ja lasten ja nuorten esittävän taiteen superammattilaisen Pisko Aunolan! Hallituksen rautaiseksi jatkeeksi tuli uutena jäsenenä Nukketeatteri Sampon johtaja Iivo Baric!! Onnea Pisko, Iivo ja hallituksessa jatkavat timanttiset Inka Kunnala, Riikka Siirala, Irina Pulkka, Heini Kiamiri ja Elina Terho (puuttuu kuvasta)!! Assitej siirtyy vuodelle 2020 pätevän ja motivoituneen porukan luotsaamana!

syyskokouskutsu-1jpg

Kuulumisia  – ASSITEJ Artistic Gathering ja Nordic Venue Kristiansandissa 2.9.-7.9.2019

ASSITEJ Artistic Gathering & Nordic-Baltic Venue järjestettiin syyskuun alussa Kristiansandissa, Norjassa. Festivaalin ohjelma oli kattava ja korkealaatuinen kansainvälinen katsaus lasten ja nuorten teatteriin. 


Perjantaina 6.9. AAG-festivaalilla järjestettiin seminaari Pohjoismaiden ja Baltian alueen uusista, erityisesti 2-5-vuotiaille suunnatuista näytelmäteksteistä. Suomesta esittelyssä oli Valto Kuuluvaisen näytelmä Käärmeihmiset, jonka oli kääntänyt englanniksi Tinfolta saadun käännösapurahan avulla Timothy Mckeon. Käärmeihmiset on näytelmä mielikuvituksen voimasta, kun mikä tahansa mieleen juolahtava voi tapahtua todella – vaikkapa kohtaaminen maailman suurimman käärmeen kanssa. Esitys on syntynyt alunperin lastenteatterin huippuasiantuntijan, ruotsalaisen Suzanne Ostenin Teatterikorkeakoulussa vetämällä lastenteatterikurssilla ja saanut ensi-iltansa Teatterikorkeakoulun ja Helsingin juhlaviikkojen yhteistuotantona vuonna 2012.


Lauantaina 7.9 festivaalin yhteydessä järjestettiin myös Assitejn Nordic-Baltin Networkin tapaaminen. Suomea edusti hallituksen jäsen Pisko Aunola. Tapaamisessa käytiin läpi naapurimaiden kuulumisia ja Assitejn toimintaa kussakin maassa sekä pohdittiin, miten verkosto voisi näkyä ensi keväänä järjestettävässä Assitejn maailmankongressissa Tokiossa. Verkoston tavoite on kehittää Pohjoismaiden ja Baltian välistä yhteistyötä lastenteatterin kentällä. AAG-festivaalilla hienosti onnistunut Nordic Venue esityksineen, seminaareineen ja illanviettoineen oli verkoston suuri yhteisponnistus. Suomesta esiintyi Red Nose Company esityksellään Keisarin uudet vaatteet ja työpajan veti Jaana Taskinen. Seuraava verkoston tapaaminen on maaliskuussa Suomessa, pääkaupunkiseudulla järjestettävän BRAVO-festivaalin yhteydessä.


Tarkemmin festivaalin tunnelmasta ja sille osallistuneiden kokemuksista voi lukea myöhemmin syksyllä ilmestyvästä Assitej –jäsenlehdestä.


70453096_2337474813236281_6530602124093423616_njpg

Verkostoitumista kahvikupposen äärellä Nordic-Baltic Network:in tapaamisessa.


ASSITEJ Artistic Gathering ja Nordic Venue Kristiansandissa 2.9.-7.9.2019
Kristiansandissa, Norjassa, järjestettävä festivaali on ainutlaatuinen tilaisuus tavata laaja kirjo kansainvälisiä lasten ja nuorten teatterin ammattilaisia. 

AAG –festivaalilla esiintyy taiteilijoita eri puolilta maailmaa. Ohjelmistossa on esityksien lisäksi korkealaatuisia ammattilaisten vetämiä työpajoja, seminaareja, keskusteluita ja debatteja. Festivaalibaarin yhteydessä järjestetään erilaista vapaa-ajan toimintaa ja se on mainio tilaisuus tavata muita festivaalivieraita. Nordic-Baltic Venue:ssa on puolestaan mahdollisuus tutustua muiden Pohjois- ja Baltian maiden lasten ja nuorten teatterin tekijöihin ja saada pilkahdus siitä, mitä näissä maissa tapahtuu lasten ja nuorten teatterin saralla. Lisätietoa festivaalin ohjelmistosta ja apua majoituksen ja matkojen järjestämiseen löydät täältä: https://www.aag2019.no/program


VUODEN 2019 LASTEN- JA NUORTENTEATTERIPALKINTO TÄNÄÄN KOULUN JÄLKEEN -ESITYKSELLE

Vaara-kollektiivin ja Kajaanin kaupunginteatterin yhteistyössä tuottama Tänään koulun jälkeen -näytelmä pokkasi ansaitusti vuoden Lasten- ja nuorten teatteripalkinnon. Voittajan valitsi elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Saara Cantell, joka valintaperusteissaan kirjoitti seuraavaa:


”Valintani vuoden 2019 lasten- ja nuortenteatteripalkinnon saajaksi osui ryhmälle, jonka esitys sai taltiointinakin koettuna kyyneleet silmiin ja ihokarvat pystyyn – mutta ennen kaikkea toivon heräämään katsojansydämessä.

Haluan palkita tekijät paitsi rohkeudesta ja sinnikkyydestä, myös taiteenlajin taidokkaasta hallinnasta. Näennäisen yksinkertaisilla keinoilla leikkivä esitys osuu maaliinsa viiltävän tarkasti.

Vuosien mittainen kiertäminen, yhä uusien katsojien tavoittaminen, maailmankuvan ja totuttujen tapojen muuttaminen – niin esityksellä itsellään kuin sitä seuraavissa keskusteluissa – on työtä, jossa taiteen mahdollisuus muuttaa maailmaa konkretisoituu kirkkaasti.”


Näytelmän ohjaaja Eino Saari kiittää:
"Tunnustus lämmittää mieltä ja antaa voimia syventää ketterää ja hedelmällistä yhteistyötä. Takana on 328 esitystä yli 130 koululla eli kelpo alku."


Kajaanin KT:n johtaja Helka-Maria Kinnunen:
”Vuoden lasten -ja nuortenteatteripalkinto merkitsee Kajaanin kaupunginteatterille paljon. Yhteistyö Vaara-kollektiivin kanssa alkoi juurikin ”Tänään koulun jälkeen” -esityksestä viisi vuotta sitten. Kiusaamista käsitellyt esitys on herättänyt vuosien varrella paljon keskustelua ja sillä on ollut merkittävä vaikutus nuoriin, opettajiin ja myös vanhempiin. Kiitos tunnustuksesta! ”


Assitej onnittelee tekijöitä ja toivottaa myötätuulta tuleviin projekteihin.


LASTEN- JA NUORTENTEATTERIPALKINNON FINALISTIT VALITTU

Vuoden 2019 Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon finalisteiksi on valittu Q-teatterin teatteriryhmä Nuorten Teatteri sekä Vaara-kollektiivin ja Kajaanin kaupunginteatterin koulukiusaamista käsittelevä yhteistuotanto Tänään koulun jälkeen. Palkinnon saajan valitsee elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Saara Cantell.

Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Assitej ry:n myöntämästä Lasten- ja nuortenteatteripalkinnosta kilpailevat finalistit on valinnut raati, jonka jäseniä ovat tuottaja ja Suomen Assitej ry:n hallituksen jäsen Inka Kunnala, tanssiteatteri Minimin taiteellinen ja tuotannollinen johtaja Liisa Ruuskanen sekä Teatteri Siperian taiteellinen johtaja Marika Heiskanen. Palkinto jaetaan teatterialan yhteisessä Thalia-juhlassa maanantaina 11.3.2019.


Raadin valintaperustelut:

TÄNÄÄN KOULUN JÄLKEEN, Vaara-kollektiivi ja Kajaanin kaupunginteatteri

Tänään koulun jälkeen käsittelee koulukiusaamista. Esitys puhuttelee katsojaa suoraan ja rohkeasti.

Vaikka esitys on toteutettu vain välttämättömällä rekvisiitalla ja lavastuksella, ilman sen kummempaa teatteritekniikkaa, se vangitsee yleisön. Läsnä on vain olennainen: omakohtainen tarina, tärkeä aihe ja rehellinen näytteleminen. Esitys hiljentää katsojan asiansa äärelle, yllättää, naurattaa, laittaa ajattelemaan ja käsittelee asiaa laajasti ja eri näkökulmista.

Esityksessä toteutuvat hienosti vapaan ryhmän ja VOS-teatterin yhteistyön mahdollisuudet. Näytelmällä on takanaan huikea määrä esityskertoja, ja jokaiseen esitykseen on liittynyt myös esityksen aihetta sivuava keskustelutilaisuus.

Tänään koulun jälkeen on muuttanut maailmaa paremmaksi, ja esityksen näyttelijät ovat laittaneet todella kortensa kekoon.


Q-teatterin Nuorten Teatteri

Q-teatterin Nuorten Teatteri on 15–20 -vuotiaille teatteriharrastajille tarkoitettu ryhmä, jonka tavoitteena on aktivoida nuoria tarkastelemaan maailmaa sekä löytää kanava itseilmaisulle teatterin kautta. Nuorten Teatteria luotsaa teatteritaiteen maisteri, yleisötyöntekijä Jaana Taskinen. Nuorten teatterin toiminta on ympärivuotista, ja teatteri tuottaa vuosittain yhden kantaesityksen.

Vuodesta 2006 alkaen toiminut Nuorten Teatteri on ollut yleisötyön ja ammattiteatterin osana tehtävän nuortenteatterin edelläkävijä. Nuorten Teatteri tarjoaa nuorille mahdollisuuden säännölliseen ja pitkäjännitteiseen teatterityöskentelyyn.

Esityksissä näkyy ja kuuluu nuorten oma ääni. Teokset ottavat kantaa yhteiskunnallisiin ilmiöihin, kuten koulukiusaamiseen ja eriarvoistumiseen. Toiminnan pitkäjännitteisyys ja esitystoiminnan omaehtoisuus ammattimaisissa puitteissa mahdollistavat paitsi korkean taiteellisen tason, myös paikan, jossa nuoret voivat tulla kuulluksi, uskaltautua näkyviksi ja kohdata toisensa sekä maailman.

Ennen kaikkea ryhmä tarjoaa – nuorten sanoja lainaten – ”Toveruutta. Onnistumisia. Luovuutta. Elämyksiä. Ajatuksia. Näkökulmia”.


Lasten- ja nuortenteatteripalkinto

Suomen Teatterit ry on jakanut Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 2008 alkaen. Palkinto jaetaan kahden vuoden välein. Vuodesta 2015 alkaen palkinto on jaettu yhteistyössä kansainvälisen lasten- ja nuortenteatterijärjestö Assitej ry:n kanssa.


Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt:

Suomen Teatterit ry
Maria Leivonen, järjestöasiantuntija
044 907 4156
maria.leivonen(at)suomenteatterit.fi

Suomen Assitej ry
Kaisa Silvo, järjestösihteeri
044 086 6355
kaisa.silvo(at)assitejfi.org

Q-teatteri
Jaana Taskinen
050 536 9566
jaana.taskinen(at)Q-teatteri.fi

Vaara-kollektiivi
Eino Saari, teatteriohjaaja
eino.saari(at)gmail.com
050 361 9439


Lisätietoja Thalia-juhlasta: https://www.facebook.com/events/363004350920166


LASTEN- JA NUORTENTEATTERIPALKINTO 2019 – EHDOTA PALKINNONSAAJAA! 

Suomen Teatterit ry ja Suomen Assitej ry etsivät ehdokkaita Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon 2019 saajaksi. 

Palkinnon voi saada mikä tahansa lasten- tai nuortenteatteriin liittyvä teko, esimerkiksi teatteri, ryhmä, esitys, esiintyjä, ohjaus, käsikirjoitus, koreografia, visuaalinen suunnittelu, musiikki, suomennos/ruotsinnos/saamennos, projekti, yleisötyöhanke tai muu lasten- ja nuortenteatteria edistänyt tapahtuma. Viimeksi palkinnon voitti vuonna 2017 Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotantona tehty näytelmä ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus”.

Palkinnon finalistit ja voittajan valitsee raati, jonka muodostavat Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Assitej ry:n valitsemat asiantuntijat. Kilpailuun voi ehdottaa omaa teatteria tai muuta erinomaista teatterialan tekoa 5.10.2018 mennessä ensisijaisesti osoitteeseen info@assitejfi.org tai tarvittaessa postitse merkinnällä: 

Lasten- ja nuortenteatteripalkinto 2019

Suomen Assitej ry

Bulevardi 7

00120 Helsinki

Valintaperusteluita toivotaan korkeintaan kahden liuskan verran ja perusteluissa on hyvä mainita vähintään kolme keskeistä tekijää, miksi juuri tämä teatteriteko on merkittävä. Perustelujen lisäksi mukaan voi laittaa rajoitetusti muuta materiaalia, mieluiten sähköisinä linkkeinä. Teatterialan teon on tullut tapahtua suomalaisessa ammattiteatterissa vuosien 2016-2018 aikana.

Raati voi halutessaan tehdä finalistivalinnan myös ehdotusten ulkopuolelta. Palkinto jaetaan Thalia-juhlassa maaliskuussa 2019. 

Lisätietoja kilpailusta: www.suomenteatterit.fi/jasenpalvelut/kilpailut 

Tietoa kilpailukutsusta saa mielellään jakaa eteenpäin.

Raadin puolesta, 

SUOMEN TEATTERIT - FINLANDS TEATRAR RY ja SUOMEN ASSITEJ RY – ASSITEJ FINLAND RF 

Lisätietoja:
Järjestöasiantuntija Maria Leivonen, puh. 020 730 2890, maria.leivonen@suomenteatterit.fi

Järjestösihteeri Kaisa Silvo, puh. 044 086 6355, info@assitejfi.org

Kuva Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotantona tehdystä näytelmästä ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus”. Näytelmä voitti Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon vuonna 2017. Kuva: Kari Sunnari


OPEN CALL - NORDIC-BALTIC FRINGE AAG 2019 - 

Norjan ASSITEJ ja sen järjestämä kansainvälinen SAND-festivaali (2-7.9.2019, Kristiansand) on valittu isännöimään ASSITEJ Artistic Gatheringia (AAG). Yksi maailman merkittävimmistä verkostotapaamisista kokoaa yhteen taiteen ja tuotannon ammattilaisia ja/tai opiskelijoita, jotka toimivat lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen (Theatre for Young Audiences (TYA) parissa. Tapaamisen teema on “TOWARDS THE UNKNOWN – confronting the present”.

Millainen on lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen nykytila eri puolilla maailmaa? Nähdäksemme se riippuu paljolti siitä, miten ymmärrämme ja määrittelemme lapsen ja lapsuuden. Yksinkertaisia kysymyksiä ja ristiriitaisia vastauksia, jotka riippuvat siitä, mistä tulet ja millaisesta näkökulmasta asiaa pohdit. Kuinka nämä erilaiset näkemyksemme lapsuudesta sitten ovat heijastuneet tämän päivän esittäviin taiteisiin? Tätä teemaa tarkastellaan taidekokemusten, tapaamisten ja keskusteluiden muodossa Norjan Kristiansandissa yhden syyskuisen viikon ajan.

The Nordic-Baltic ASSITEJ -verkostossa halutaan hyödyntää mahdollisuus tuoda esiin tässä yhteydessä Pohjoismaiden ja Baltian alueiden esittävää taidetta sekä viritellä keskustelua aiheen ympärille; verkosto järjestää Nordic-Baltic fringen, festivaalin festivaalin sisällä. Niin ikään “TOWARDS THE UNKNOWN – confronting the present” -teeman alla järjestettävässä Nordic-Baltic fringessä nähdään jäsenistöön kuuluvien taiteilijoiden teoksia. Tavoitteena on samalla vahvistaa ja kehittää Pohjoismaiden ja Baltian keskinäisiä suhteita ja yhteistyötä.

Suomen Assitej etsii nyt kiinnostavia teoksia ja työpajoja edustamaan Suomen Assitejta Nordic-Baltic fringessä. Pyydämme lähettämään esittelyn teoksesta tai työpajasta meille sähköpostilla: info@assitejfi.org

Projektin kirjallisen kuvauksen lisäksi pyydämme liittämään hakemukseen

  • linkin esityksen videotallenteeseen (videon tulisi olla mieluiten koko esityksen mittainen sekä editoimaton)
  • teknisen raiderin tai linkin siihen.

ASSITEJ Norja hakee rahoitusta esityspalkkioihin, majoitukseen sekä päivärahoihin. Suomen Assitej tukee Suomesta ohjelmistoon valittuja ryhmiä matkakuluissa.

Deadline hakemuksille on 20.9.2018. Kansalliset ASSITEJ-järjestöt tekevät kukin saapuneista hakemuksista omat short-listinsä, joista seuraavassa Nordic-Baltic ASSITEJ -verkoston yhteiskokouksessa päätetään ohjelmistoon mukaan kutsuttavat ryhmät. Ohjelmistoon valituille taiteilijoille ja ryhmille ilmoitetaan päätöksestä viimeistään tammikuussa 2019.

Toivottavasti tapaamme teidät kaikki Kristiansandissa ensi vuonna! 


BRAVO! -TEATTERIFESTIVAALI NUORELLE YLEISÖLLE TÄYTTÄÄ 10 VUOTTA 

Kansainvälinen teatterifestivaali Bravo! juhlii 10-vuotissyntymäpäiviään. Festivaalin ohjelmassa on kahdeksan kansainvälistä esitystä sekä kaksi kotimaista ensi-iltaa. Esityksiä saapuu eri puolilta maailmaa: Israelista, Etelä-Koreasta, Belgiasta, Iso-Britanniasta, Tanskasta, Italiasta, Virosta ja Suomesta. Esitykset sekä runsas oheisohjelma valtaavat pääkaupunkiseudun kulttuuritalot 10.-18.3.2018. Esityksiä on kaikille ikäryhmille vauvoista teini-ikäisiin.

Prinssejä, paperisammakoita ja lelusotilaita - näkökulmia ihmisyyteen ja erilaisuuden hyväksymiseen

  • La Baraccan Ylösalaisin 1-6- vuotiaille tarkastelee maailmaa uudesta näkökulmasta. Erilaisen ei tarvitsekaan tarkoittaa vierasta, saati pelottavaa.
  • 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille suunnatun Hamletin esittävät klovnit Piip ja Tuut omalla tavallaan. Huumorilla höystetty tarina pureutuu ihmisyyden ytimeen. Piip ja Tuut saapuvat Tallinnasta.
  • Sanaton HOV! on visuaalinen elämys 1-4- vuotiaille. Tanskalaisen Teater BLIKin esityksessä paperi muotoutuu yhä uusiksi yllätyksiksi.
  • Israelilainen Ariel Doron kommentoi sodan absurdiutta mustan huumorin pöytäteatterillaan.Plastic heroes -esityksen ikäsuositus on 12 vuodesta ylöspäin, älykäs yhden miehen show ilahduttaa aikuisiakin.
  • Belgialaisen Doble Mandoble -duon Toinen minäni on fyysistä taituruutta alakouluikäiselle yleisölle. Mitä tapahtuisikaan, jos eräänä päivänä kohtaisit oman itsesi kadulla?
  • Paikoillanne, valmiit, hep! vie yli kolmevuotiaat autokouluun, jossa aivan ensin saa valmistaa ja värittää oman menopelin. Brittiryhmä A Line Artin toinen festivaaliesitys Paikoillanne, valmiit, väritä! kutsuu ravintolaan.
  • Eteläkorealaisen Sproutheaterin suloiset esitykset ilahduttavat kaikkein pienimpiä teatterikatsojia.
  • Festivaalilla nähdään myös kaksi kotimaista kantaesitystä, Grus Grus Teatterin Koivuhiiri ja päästäinen sekä Teater Kojanin Pikku Prinssi.

Runsas oheisohjelma levittäytyy koko pääkaupunkiseudulle 

Festivaali juhlii syntymäpäiviään näkyvästi eri puolilla pääkaupunkiseutua myös perinteisten kulttuuritilojen ulkopuolella. 10-vuotiaat pääkaupunkiseudun lapset kutsutaan juhlaan diskotanssin merkeissä. Helsingin, Espoon ja Vantaan kirjastoautoissa kiertää festivaaliviikolla katkelma Fillariteatterin nukketeatteriesityksestä Makkarapiruetti. Festivaaliesitykset arvioi perinteiseen tapaan Lapsiraati, Teatteri Ilmi Ö:n johdolla.

Bravo! toimii myös valtakunnallisesti merkittävänä tekijöiden ja lastenkulttuurin toimijoiden kohtauspaikkana. Festivaaliviikolla järjestetään useita ammattilaistapahtumia, klubeja ja seminaareja. Tapahtumat ja aktiviteetit täsmentyvät ja päivittyvät festivaalin lähestyessä. Bravo! -festivaalin järjestää lasten- ja nuortenteatterijärjestö Suomen Assitej ry yhteistyössä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kulttuuripalvelujen ja muiden partnereiden kanssa.

Lisätiedot: Tuottaja Venla Haanpää, venla.haanpaa(@)assitejfi.org, + 358 44 0866355 

Aikataulut, lisätiedot esityksistä ja esityspaikat löytyvät osoitteesta www.bravofestivaali.fi 

Pressikuvat: www.bravofestivaali.fi/medialle